Erwin van Hardeveld
Algemeen directeur IJmond Werkt!
IJmond Werkt – belangrijk om verslaving bespreekbaar te maken
IJmond Werkt! helpt mensen aan het werk, zowel binnen de eigen bedrijven als bij werkgevers. Goed werken, goed wonen en gezond leven zijn onlosmakelijk verbonden. Daarom is aandacht geven aan alcohol, drugs en medicijnen belangrijk om bespreekbaar te maken, net als bijvoorbeeld schuldhulpverlening, of achterstand met lezen en schrijven. Verslaving is helaas wel een onderwerp wat moeilijk is om bespreekbaar te maken. Dat terwijl we wel zien dat het een problematiek is.
“Ik vind het belangrijk dat wij een breder oog hebben voor onze werknemers dan alleen werk.”
Wij moeten zorgen dat zij goed in hun vel zitten. Als we kijken naar gezond eten, genoeg bewegen en fijn wonen, dan past preventie over alcohol en drugsgebruik daar ook zeker bij. Al is dit geen makkelijk onderwerp. Dat komt omdat er vaak een onderliggend probleem is. Daarnaast wordt het weggestopt en verborgen door de gebruikers. Medewerkers die gebruiken, willen liever niet over dit onderwerp praten. Daar zit het probleem en dat moeten we doorbreken.
Heb jij zelf binnen IJmond Werkt middelengebruik gesignaleerd?
Voor een niet ervaringsdeskundige is dit moeilijk te zien, laat staan hard te maken. Daarom is dit ook zo lastig. Maar ik heb wel van managers signalen gehoord van gebruik. Alcohol adem herkent iedereen, maar drugs is lastiger direct te herkennen. Toch als iemand met hangende schouders in een auto stapt en er even later hyper uitstapt, dan heb je wel een signaal te pakken voor een gesprek.
Gebruik heeft helaas ook geleid tot ontslag van medewerkers. Ondanks het herhaaldelijk aangaan van een gesprek en het geven van kansen, is er op een gegeven moment een grens bereikt en kan je niet anders als werkgever. Dan heb je alleen verliezers aan beiden kanten. Dat is een punt wat ik nooit meer wil bereiken en dat was het moment waarop ik dacht: dit moet anders en dit moet ik voor zijn. Ik wil helpen. Dat ik dat punt niet meer ga bereiken, kan ik niet beloven. Ik kan wel beloven dat ik mijn uiterste best ga doen om het te voorkomen.
Waarom Be-Responsible?
Het is heel belangrijk dat wanneer je deze problematiek aangrijpt, je hulp inschakelt van mensen die deze wereld door en door kennen. Doordat het team van Be-Responsible uit ervaringsdeskundigen bestaat, herkennen ze de verhalen en kunnen zij echt tot de medewerkers in kwestie doordringen. Zij hebben diezelfde wereld doorleefd en alle bijbehorende ellende ervaren. Hierdoor voelen deze medewerkers zich begrepen en verdwijnt er een stuk schaamte. Dan is er opening voor een gesprek en een stap richting een oplossing.
Ik vind het heel erg prettig dat Be-Responsible meedenkt naar oplossingen. Elk bedrijf is anders. Dit bedrijf werkt dus met mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan en meer hulp, geduld en aandacht nodig hebben. Be-Responsible denkt bijvoorbeeld mee aan: Hoe gaan we dat hier adresseren? En hoe gaan we het aanvliegen? Dat is iets wat ik erg fijn vind. Tijdens dit proces merk je de ervaring van het team. Niet alleen vanuit hun verleden, maar ook op zakelijk gebied.
Waar Be-Responsible een expert in is, is om onze werkleiding goed te helpen om deze problematiek te voorkomen, te signaleren en te helpen om het eerste gesprek aan te gaan. Als dat niet lukt, gaat Be-Responsible zelf het gesprek aan. Alles wat zij doen, doen zij met aandacht en zorg. Dat past perfect in onze visie.