Maaike Fischer
Senior adviseur bedrijfszorg bij Menzis
In mijn rol als senior adviseur bedrijfszorg bij Menzis spreek ik dagelijks werkgevers die zoeken naar mogelijkheden om de inzetbaarheid van hun medewerkers te vergroten. Inzetbaarheid is niet alleen relevant voor de organisatie, maar vooral ook voor die medewerkers zelf. Bij Menzis spreken we over leefkracht: de positieve kracht van gezond leven. En hoe je dat bereikt, is voor iedereen anders. Wat wel voor iedereen hetzelfde is, is dat situaties in het leven invloed hebben op je leefkracht. Of het nu privé of op je werk is. Vaak werkt de werkgever hard aan goede aanpassingen en mogelijkheden op of tijdens het werk, maar zijn het vaak de privéaangelegenheden die maken hoe leefkrachtig iemand is.
Door naast deze werkgevers te gaan staan, wij noemen ze (strategisch) partners, helpen wij hen op verschillende domeinen. Zo ook met ‘taboethema’s’. Onderwerpen die heel erg van invloed zijn op het welbevinden van iemand, maar waarover niet of nauwelijks gesproken wordt. Verslaving, of beter gezegd, doseringsproblematiek is zo’n thema. Door de samenwerking met Be-Responsible kunnen wij dit onderwerp met onze partners bespreken en krijgen werkgevers hier aandacht voor. Be-Responsible zorgt voor inzichten, maar ook de gevolgen en de invloeden van deze doseringsproblemen op het werk en op de persoon zelf. Samen met de werkgever kijken zij naar de manier waarop dit thema onder de aandacht kan worden gebracht bij medewerkers. Vanuit preventie, dus een cultuur creëren waarbij medewerkers de ruimte voelen om hun probleem aan te kaarten, maar ook vanuit curatie waarbij Be-Responsible de medewerker ondersteunt bij herstel.
Als adviseur heb ik de taak om goed te luisteren en te kunnen beoordelen waar behoefte ligt. Maar ook om te adviseren en kennis te delen. Zo kan ik onze partners naast de ondersteuning ook informeren en inspireren op het vlak van inzetbaarheid en vitaliteit. Zonder een goede samenwerking met providers als Be-Responsible zou dat een stuk moeilijker zijn. Doordat zij actief met ons samenwerken, ons leren wat er mogelijk bij werkgevers speelt, kan ik daar veel scherper op insteken. Zo heeft Be-Responsible al bij diverse werkgevers het onderwerp bespreekbaar gemaakt. Door diverse workshops waarin de medewerkers ervaren wat drank/drugs voor een invloed heeft op je werk, maar ook door uitgebreide communicatie omtrent dit onderwerp. Daarnaast werden al diverse medewerkers intensief begeleid om met hun problemen om te gaan en van de verslaving af te komen. Be-Responsible maakt samen met de klant op de diverse onderdelen een plan van aanpak. En door hun expertise en ervaringen weten zij precies wat werkt en wat niet.
Verslavingsproblematieken hebben grote impact op de inzetbaarheid en gezondheid. Dit wordt nog teveel onderschat. Goed om hierover met professionals het gesprek aan te gaan. En omdat het zo relevant is hebben wij Be-Responsible ook opgenomen in onze providerboog. Indien je een vitaliteitsbudget bij ons hebt, investeren wij daar op mee. Om de leefkracht van medewerkers te versterken. Investeren aan de voorkant in preventie op dit thema, levert aan de achterkant hele hoge besparingen. Zowel in geld als in gezondheid.