Training en voorlichting

Elke organisatie heeft er mee te maken. Medewerkers die in disbalans zijn door alcohol-, drugs- en medicijngebruik. Of door gamen en (online)gokken. Als HR, of soortgelijk professional, moet je daar iets mee. Verslaving is medisch en juridisch een ziekte en maakt een casus al snel ingewikkeld. Overmatig gebruik is geen ziekte maar geeft eveneens veel negatieve gevolgen. Gevolgen voor de gebruiker zelf, de collega’s én de organisatie.

Met training en voorlichting vergroot je het bewustzijn en de persoonlijke verantwoordelijkheid. Bovendien deel je praktische kennis en creëer je een sfeer waarin mogelijke probleemsituaties bespreekbaar worden. Ons uitgangspunt daarbij is het voorkomen van functioneringsproblemen en het tegengaan van afhankelijkheid.

“Basiskennis en alerte collega’s verkleinen de risico’s op problemen enorm”

Training en voorlichting geven antwoord op:

  • Hoe lang blijft alcohol en of drugs traceerbaar in het lichaam?
  • Hoe herken ik alcohol en drugsgebruik?
  • Wat is het verschil tussen een verslaving en gewoon middelengebruik?
  • Welke drugs zijn actueel en welke werking hebben ze?
  • Hoe ga ik (bij vermoeden) een gesprek aan?
  • Hoe maak ik het thema bespreekbaar binnen mijn team?
  • Wat zijn de gevolgen van: wél signaleren maar niet optreden?
  • Hoe kan ik een collega met mogelijke problematiek helpen?
  • Wat is het beleid en de procedure binnen onze organisatie?
  • AVG: Wat mag wel en wat mag niet qua testen en verslaglegging?

Voorlichting is krachtige interventie

We zetten erop in dat medewerkers zelf de verantwoordelijkheid voelen dat ze fit for duty zijn. Oftewel: naar volle vermogen inzetbaar voor de arbeid waarvoor ze in dienst zijn, zonder enige restgevolgen of sporen van alcohol en/of drugsgebruik uit privétijd. Kennis is daarbij een krachtig instrument. Over het onderwerp zelf, maar ook over de geldende procedures en sancties.

Onze trainers

Los van juridische en arbeidsdeskundige kennis zijn onze trainers zelf ervaringsdeskundig op het gebied van middelengebruik, herstel en interventie. Als geen ander brengen we theorie en praktijk op boeiende wijze bij elkaar. We kennen zowel het zakelijke perspectief als het perspectief van de gebruiker. Dat maakt onze training en voorlichting uniek en leerzaam. We geven klassikale training of maat, of online training. Bijvoorbeeld:

  • Training alcohol- en drugsvrij werken, voor leidinggevenden. Twee interactieve sessies van 90 minuten waarin we leidinggevenden alles leren over alcohol, drugs of medicijnen. Over hoe je het voorkomt, herkent en bespreekbaar maakt.
  • Webinar alcohol- en drugsvrij werken, voor medewerkers (groep van 10 personen) waarbij we in 60 minuten het gesprek met elkaar aangaan over middelengebruik, de risico’s, maar ook over hulp bij problematiek.
  • E-learning alcohol- en drugsvrij werken, voor grote groepen medewerkers. Voorlichting van 30 minuten afgerond met certificaat. Alles over risico’s, hulp bij problematiek, regels en verwachtingen. (Gratis kennismaking op aanvraag).
  • Online coaching en voorlichting ter voorkoming van disbalans bij individuele medewerkers. 1 op 1 sessie(s) met een ervaringsdeskundige professional, met als doel kennis over te dragen en tips & tricks om verdere disbalans te voorkomen.

Ja, ik wil meer informatie over training en voorlichting >

Masterclass Alcohol-, drugs- en medicijnmisbruik

Een Online Masterclass voor HR en arbo-professionals over middelengebruik op de werkvloer.

Contact

Meer weten?
Onze experts denken graag met je mee.
+31 35 750 50 16
info@be-responsible.nl

CS opleidingen

Oprichter Stephan Roelofs is docent bij CS Opleidingen

Feedback van een deelnemer
“Fantastische scholing. Inspirerend, praktijkgericht, eerlijk en duidelijk. Ik kom vol ideeën terug: ik ga een adm-beleid maken, ik ga met de docent afspreken en samenwerken. Ook de manier waarop was erg fijn. Geen standaard voorstelrondje, maar gewoon beginnen met zijn levensverhaal en al vertellend kennis delen. Gaaf, leerzaam, bruikbare tips en invalshoeken.”