Soorten verslavingen en doseringsproblemen

Een verslaving ontstaat nooit in één dag. Het begint met geen maat weten te houden. Begin je ermee – bijvoorbeeld met alcohol, drugs, gokken of gamen – dan is het moeilijk te stoppen. Sommige mensen zijn er ontvankelijker voor, en sommige middelen hebben een sterker verslavend effect dan andere. Het leidt tot steeds onbegrensder gebruik, totdat je de consequenties amper kunt overzien. Zo zijn er in Nederland zo’n twee miljoen mensen die in meer of mindere mate kampen met problematisch middelengebruik.

“7 van de 10 Nederlandse verslaafden heeft een ‘normaal’ leven met een betaalde baan”

Verslavende middelen

Drugs, dat zijn de meest bekende verslavende middelen. Die zijn er in vele soorten en maten: cocaïne, heroïne, amfetamine, lachgas, GHB, ketamine, LSD, methadon, paddenstoelen, XTC, hasj en wiet. De een is verdovend, de ander opwekkend en weer een ander hallucinerend. Naast drugs is ook tabak een bekende verslaving. Minder bekend is wellicht medicijngebruik. Zelfs van een door de arts voorgeschreven medicijn kan iemand afhankelijk worden.

Verslavende gewoonten

Net zo problematisch, maar waar mensen veel minder vaak aan denken zijn verslavende gewoonten. Denk aan gamen, gokken, social media of seks. Ook daar kun je mentaal of fysiek volledig van afhankelijk worden, zo erg dat je de verleiding niet kan weerstaan. Wat talloze problemen met zich meebrengt.

Verslaving of doseringsprobleem

Eenmaal verslaafd is gebruik pure noodzaak. Het heeft dan effect op alle zaken in het leven; fysiek, mentaal en spiritueel. De diagnose of iemand verslaafd is kan alleen een specialistisch arts vaststellen. Veel vaker komt het voor dat iemand fysiek en mentaal weliswaar zonder het middel zou kunnen, maar geen mate weet te houden. Gaat dat eerste biertje eenmaal open, dan is het hek van de dam en volgen er talloze. Dan is er sprake van een doseringsprobleem.

Lees meer over de invloed op werk >

Contact

Meer weten?
Onze experts denken graag met je mee.
+31 35 750 50 16
info@be-responsible.nl

Test jezelf / medewerker

Vermoed je overmatig gebruik of een verslaving? Doe de test en ontdek hoe waarschijnlijk het is. De test is anoniem, duurt 3 minuten en geeft direct uitslag.