Steun en de juiste zorg voor de medewerker

Wanneer het middelengebruik eenmaal open op tafel ligt, kun je werken aan een oplossing. Er bestaat geen standaard aanpak, er zijn meerdere interventies en routes denkbaar. Wij adviseren welke aanpak het meeste succes zal opleveren. En we staan de medewerker bij, van de eerste dag tot ver in de toekomst.

“Ligt het probleem op tafel, dan is iemand kwetsbaar. Hulp moet snel en daadkrachtig zijn”

Snelle toegang tot GGZ

In Nederland is uitstekende professionele hulp beschikbaar die gebruikers helpen hun doserings- of afhankelijkheidsprobleem op te lossen. Helaas zijn er flinke wachtlijsten. Via ons gaat het sneller. Binnen enkele weken kunnen we de juiste zorg voor de medewerker organiseren: of dat nu ambulant, per dagdeel, klinisch of online is. Dankzij onze persoonlijke relaties en uitgebreide netwerk hebben wij snelle toegang tot de GGZ.

Medewerker begeleidingstraject (MBT)

Soms kan een gebruiker er ook zelf in slagen te minderen en te stoppen. Wij kunnen hem of haar daarin begeleiden. Die begeleiding bestaat uit een aantal vaste elementen. Met opdrachten komen we tot gecontroleerd gebruik. Er zijn tests beschikbaar en natuurlijk hebben we frequent contact. Bijvoorbeeld 3 keer een gesprek op afstand via Zoom en een evaluatiegesprek na 3 maanden. Andere variaties zijn ook denkbaar, afhankelijk van de casus.

Coaching

Welke hulp een gebruiker ook kiest, minderen en stoppen is een pittige klus. Hij of zij gaat zichzelf tegenkomen. Gaat dingen zien die hem of haar niet aanstaan. Komt een moment – of meerdere – tegen waarop hij het niet meer ziet zitten. Daarom is coaching onmisbaar. Om de motivatie erin te houden. Om te blijven geloven dat er een uitweg is. Om de voortgang te bewaken. Wij kennen het traject dat iemand doormaakt en hebben het succesvol voltooid. Daarom kunnen wij de rol van coach zo goed vervullen.

Terugvalpreventie

Eenmaal ‘clean’ biedt geen garantie voor de toekomst. De verleiding blijft en vormt altijd een zwakte. Terugval ligt op de loer. Met frequente persoonlijke gesprekken kunnen wij een ex-gebruiker helpen op het goede pad te blijven. Dat kan laagdrempelig via Zoom of Teams. Ook kunnen we alcoholtests of drugstests organiseren, vaak een krachtige stok achter de deur. De ex-gebruiker wil daar ‘clean’ doorheen komen en weet dat een smoesje niet helpt.

Lees ook hoe we werkgevers begeleiden >

Contact

Meer weten?
Onze experts denken graag met je mee.
+31 35 750 50 16
info@be-responsible.nl

Dit levert het de medewerker op

  • Professionele steun
  • De relatie medewerker-werkgever blijft zuiver
  • Snelle toegang tot passende GGZ
  • Grip op het hele traject
  • Toegang tot onze 24/7 alcohol- en drugstest service

Werkgever

Henk Jonker, Registerarbeidsdeskundige

“Door inzet Be-Responsible een aanmerkelijke versnelling in behandeling kunnen realiseren. Cliënt met dubbele diagnose binnen 3,5 week door aanmeldprocedure heen en vanmiddag opgenomen op een passende locatie bij een van hun netwerkpartners. Professionele aanpak, helder en duidelijke communicatie.”