Realistisch resultaat

Vanaf ons allereerste contact – vaak een probleemsituatie – bieden we medewerker en werkgever perspectief. Daarin zijn we meteen duidelijk: we bouwen geen luchtkastelen, we zijn realistisch. Niet iedere gebruiker krijgt zijn verleidingen voldoende of voldoende snel onder controle. En niet iedereen kan zijn oude functie weer oppakken. Die succesverhalen bestaan wel, maar er zijn ook situaties waarbij het niet lukt of niet wenselijk is. Soms is het beter uit elkaar te gaan.

“Niet iedereen kan zijn oude leventje weer oppakken”

Onduidelijk perspectief

Wanneer een gebruiker de confrontatie met zijn probleem aanvangt, is er nog veel onduidelijk. Welke route iemand bewandelt, hoe lang het traject tot herstel duurt, tot welke hoogte iemand echt herstelt. Succes is van veel factoren afhankelijk en is bij ieder individu anders. Dat maakt het lastig om het resultaat te voorspellen. Er is nog weinig te zeggen over het zakelijke perspectief van een medewerker. Daar zijn we realistisch in.

 

Hervatten bij huidige werkgever

Re-integratie richt zich in eerste instantie op terugkeer op de eigen werkplek. Eventueel op een andere werkplek bij dezelfde werkgever. Dat is mogelijk als er voldoende vertrouwensbasis is. Een tweede afweging voor terugkeer is in welke mate iemand verantwoordelijkheden aankan, en of het verstandig is in dezelfde omgeving terug te keren. Dat moet blijken tijdens het herstelproces.

 

Vaststellingsovereenkomst

Het is een realistische optie die vanaf het begin op tafel ligt: dat medewerker en werkgever uit elkaar gaan. Veelal verloopt dat via een vaststellingsovereenkomst. We zorgen ervoor dat we gedurende het hele traject ondersteunen om het dossier correct op te bouwen, zodat deze optie – indien gewenst – netjes kan worden afgewikkeld. Los van het zakelijke aspect blijft het een menselijke aangelegenheid. We bespreken deze mogelijkheid en de voor- en nadelen met beide partijen. Zodat ieder de consequenties overziet en ermee kan instemmen. Of dat beide partijen er juist bewust van afzien.

 

Outplacement

Mochten werkgever en werknemer uit elkaar gaan, dan is het netjes – en in veel gevallen verplicht, bijvoorbeeld bij re-integratie in het tweede spoor – de medewerker te helpen bij het vinden van een nieuwe werkomgeving. Daar kunnen wij ook bij helpen. We hebben een groot netwerk en kunnen je ondersteunen bij outplacementtrajecten.

Contact

Meer weten?
Onze experts denken graag met je mee.
+31 35 750 50 16
info@be-responsible.nl

The Casemanagement Company

Mark Bourgonjen, Bedrijfsarts & medisch adviseur

“Verslavingsproblematiek is één van de grote eerstelijnsvraagstukken op het gebied van gezondheid en inzetbaarheid. Dat moet je niet lichtzinnig opvatten. Be-Responsible is een goede, deskundige partner. Zowel voor werknemer, werkgever als bedrijfsarts.”